Bel of app naar 06 233 69 784
Mijn visie op duurzaamheid
Ik Arjen van der Molen, de man achter de mooie buitenlampen van Luna Maison wil u graag informeren wat mijn zienswijze is wat betreft de duurzaamheid van mijn producten.
In mijn persoonlijke leven ben ik mij steeds bewuster geworden van de ecologische footprint die wij achterlaten als mens/mensheid.
Op veel vlakken doe ikzelf mijn best mijn footprint te beperken. Iets wat onze plicht is voor volgende generaties op onze aarde. We staan voor grote uitdagingen….
Wat mijn producten betreft ben ik ervan overtuigd iets onderscheidends te leveren. In het vervolg leg ik graag uit hoe en waarom.
Duurzame en verantwoorde materiaalkeuzes
Mijn buitenlampen zijn in hun levensduur uiterst duurzaam. Ik wil graag dat klanten zo lang mogelijk kunnen genieten van hun product.
De materiaalkeuzes voor de lampen die ik maak zijn dan ook hele bewuste. Een voorbeeld hiervan is dat ik vanaf de start heb besloten geen gebruikt te willen maken van gietaluminium.
Wat productietechniek betreft is het een heel interessant materiaal voor buitenlampen. Het is eenvoudige en geautomatiseerd te gieten. Na de investering in een matrijs is een massaproductie eenvoudig opgestart en is een prijs aantrekkelijke buitenlamp snel gemaakt. Helaas heeft het gebruik van gegoten aluminium ook enkele nadelen.
Aluminium en de klant teleurstelling
De vele klanten die ik spreek zijn vaak teleurgesteld in aluminium buitenlampen van matige kwaliteit. Deze zijn vaak al na enkele jaren aan het afbladderen en het aluminium oxideert langzaam weg tot wit poeder.
Van iets dat begon als een mooi sieraad voor het huis, is na enkele jaren weinig moois meer van over.
Deze teleurstelling is al jammer, maar persoonlijk vindt ik het gebrek aan duurzaamheid in het algemeen een nog groter issue.
Behoefte aan duurzame producten
Uiteindelijk zullen we naar een maximaal circulaire maatschappij en economie toe moeten.
Ik ben voorstander van veel meer duurzame producten in onze maatschappij, en ook een veel hoger waardering hiervoor.
Het in de markt zetten van snelle margepakkers mag wat mij betreft ontmoedigd worden. Het duurzaam gebruik van materialen over hun hele levensduur moet gewaardeerd worden.
We kennen allemaal wel een product van vroeger dat met gemak een generatie mee ging. Robuuste ontworpen, kwaliteit in materiaalkeuzes, enz.
Onze economie is helemaal inricht op het vervangen van een product, en niet op een zo duurzaam mogelijk leveren ervan.
In mijn branch wil ik daar het onderscheid maken.
Mijn eerste lampen
Het leuke vindt ik dan ook dat als ik langs mijn eerste lampenproject rijdt, deze er nog steeds ontzettend goed bij staan. Ze hangen er inmiddels bijna 20 jaar.
Het mooie van een materiaal als koper is dat het heel lang mee gaat. Verder wordt het uiterlijk hoe ouder het wordt steeds mooier. Met de jaren wordt het steeds warmer van kleur en ontstaat een levendige en duurzame patineerlaag.
Ook de RVS armaturen roesten niet. Dat geeft mij altijd een bijzonder goed gevoel. Dat de lamp daar over 20 jaar nog prima hangt, en over 40 jaar ongetwijfeld ook nog.
Regelmatig restaureer ik ook buitenlampen van 40 tot wel 100 jaar oud. Dit worden wel de leeftijden om de lamp eens een opknapbeurt te geven. Maar als ze goed gebouwd zijn, maak ik ze schoon, laat ik de staaldelen opnieuw verzinken en coaten, zet er weer nieuw helder glas in en hij kan er weer jaren tegenaan.
Hopelijk krijgen de inmiddels 1000 reeds gemaakte Luna Maison armaturen ook de kans om eenzelfde levensduur tegemoet te zien. Ik doe er dagelijks mijn best voor!
Wat doet Luna Maison om onze footprint te minimaliseren:
Zonne-energie
Onze 21 zonnepanelen leveren jaarlijks ca. 5500kWh aan stroom. Ruim voldoende om in het stroomverbruik van de werkplaats te voorzien. Leuke is dat ze al terug verdiend zijn. Welke investering doet dat in een jaar of 6-7.
De afgenomen stroom is altijd van 100% groene bron.
Wat verwarming in de winter betreft zou ik graag ooit nog eens een nieuwe werkplaats willen realiseren. Ik geef de voorkeur aan een mooie duurzame bouw met maximale isolatie, vloerverwarming, warmtepomp, strobouw wanden, optimale zoninval, groen dak en ga zo maar door. Ik hoop dit ooit nog eens te kunnen realiseren!
Alles in eigen beheer met lokale materialen en leveranciers
De armaturen worden 100% in eigen werkplaats gefabriceerd. De gebruikte materialen worden lokaal ingekocht. Hierdoor legt het product geen grote afstanden af waardoor de C02 uitstoot gereduceerd blijft.
Sommige klanten willen graag zeker weten dat de Luna Maison lampen niet in bijvoorbeeld het verre oosten gemaakt worden. En willen graag een kijkje nemen in de werkplaats.
Ik kan mij deze nieuwsgierigheid wel voorstellen….. Na een bezoek aan de werkplaats is deze ongerustheid weer verdwenen. Alles wordt echt in eigen atelier vervaardigd.
Verpakking
Verpakkingsmaterialen van toegeleverde basismaterialen worden geretourneerd aan de leverancier of hergebruikt.
Beschermingsmaterialen in het proces worden hergebruikt. (denk aan beschermingsmateriaal van en naar de spuiterij)
Verpakken van de lamp naar de klant gaat sinds kort zonder plastic verpakkingsmateriaal. We gebruiken uitsluitend karton en papier.
Veel van de kartonnen dozen die gebruikt worden voor het verzenden worden tweedehands betrokken. Een goede kartonnen doos kan prima nog een tweede keer dienst doen….
Duurzame materiaalkeuzes
Bij de bereiding van de grondstof aluminium is bijzonder veel energie nodig.
Als we dit vergelijk met koper of RVS is deze impact stukken lager.
Recycling van de materialen van een buiten lamp zie ik het liefste echt als allerlaatste optie. Een product als de Luna Maison buitenlampen zijn ooit in de verre toekomst prima op te knappen en geschikt te maken voor een tweede leven als lamp. Verschotten is in mijn ogen een te grote downcycling stap.
Hierbij een klein geheimpje: Ik hou Marktplaats al jaren in de gaten of er een Luna Maison buitenlamp een tweede leven gaat krijgen. Iets wat in duurzaamheidsoogpunt ook een kroontje op mijn werk zal zijn.
Het is nog niet voorgekomen! Hopelijk zijn alle eigenaren van de inmiddels over de 1000 lampen nog net zo blij met de lamp als op de eerste dag.
Verder wordt er geen kunststof in de buitenlampen toegepast. Dit is bewust omdat het past niet bij deze authentieke buitenlamp, 150 jaar geleden bestond dit nog niet. verder verouderd kunststof sneller in vergelijking met andere materialen.
Welke materialen gebruiken we dan wel?
De armaturen zijn van koper of RVS. De muursteunen van verzinkt en 2 laags gepoedercoat staal. Het glas is van echt glas, (geen PMMA/polycarbonaat.) de fitting is van porselein, al dan niet zwart gepoedercoat. De vlam op de top is van brons.
Slotwoord
Hopelijk heeft u hiermee een goede indruk gekregen waar de Luna Maison lampen wat betreft de duurzaamheid voor staan.
Mocht u vragen, opmerkingen of tips hebben, ik hoor het heel graag.
Met vriendelijke en duurzame groet,
Arjen van der Molen
De buitenlampen van Luna Maison worden op ambachtelijke wijze vervaardigd in ons eigen atelier.
Elke armatuur wordt stap voor stap opgebouwd van rood koper of hoogwaardig rvs.
HET SIERAAD VOOR UW WONING!